Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer hypotheekaanvragen vragen om meer aanbod van banken

Meer hypotheekaanvragen vragen om meer aanbod van banken
29 mei 2014

Kritische houding van de banken

De banken kennen een nog altijd zeer kritische houding, mede als gevolg van de financiële buffers die zij aan dienen te houden. Het lijkt er daarnaast echter op dat de banken streng kijken naar bijvoorbeeld de ZZP’ers die een hypotheek aanvragen, een groeiende groep in Nederland. Steeds meer Nederlanders beginnen als zelfstandige en komen er vervolgens achter dat het dan niet gemakkelijk is om een hypotheek af te sluiten. Banken vragen van zelfstandigen minimaal 3 jaar jaarcijfers, om een gemiddeld inkomen te kunnen berekenen. Volgens Paul van der Meijs, algemeen directeur van De Hypotheker, zijn banken echter vaak te kritisch op ZZP’ers en is het lang niet altijd nodig om 3 jaar jaarcijfers af te wachten om een goed besluit te kunnen nemen.

Opleiding en groeimarkten

Hoogopgeleide ZZP’ers in een groeimarkt kunnen volgens hem best sneller een hypotheek krijgen, bijvoorbeeld nadat ze 1 - 2 jaar aan het werk zijn en daarin goede cijfers laten zien. In combinatie met een prognose voor de toekomst en een voldoende grote financiële buffer zou het volgens hem geen probleem zijn om een hypotheek te verstrekken. Het lijkt van belang dat de banken individuele gevallen ook als zodanig gaan behandelen, om meer hypotheken te kunnen verstrekken aan zij die deze inderdaad kunnen betalen. Op die manier zal het aanbod aan hypotheken de vraag beter bijhouden, waardoor de woningmarkt daadwerkelijk weer een plus kan gaan laten zien.

Het aantal hypotheekaanvragen neemt sinds lange tijd weer toe, wat goed nieuws betekent voor de woningmarkt. Het is aan de andere kant echter minstens zo belangrijk dat ook het aanbod aan hypotheken toeneemt. Veel banken houden de hand nog altijd op de knip, waardoor een groter aantal hypotheekaanvragen niet direct tot meer verkopen hoeft te leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.