Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat is de invloed van het leenstelsel op hypotheken voor starters?

Wat is de invloed van het leenstelsel op hypotheken voor starters?
3 jun 2014

Scherpe rente over de studieschuld

De rente over de studieschuld is beperkt, waardoor ook de maandlasten volgens de banken meevallen. In combinatie met de aflossing over maximaal 15 jaar rekenen de banken met een maandlast van 0,75% van de totale lening. De gemiddelde studieschuld zal na het invoeren van het leenstelsel oplopen van €15.000 in 2013 naar ongeveer €24.000 in de komende jaren. Dit betekent dat studenten die een woning willen kopen terwijl ze een dergelijke schuld hebben zo’n €36.000 minder kunnen lenen dan hun inkomen toelaat. Aan de andere kant wil de overheid de aflossingsperiode verlengen van 15 naar 35 jaar, waardoor de maandlasten voor de studieschuld een stuk lager worden en studenten daar minder last van hebben.

Meer hypotheek door langere looptijd

Op basis van de (veel) langere looptijd zullen de banken rekenen met 0,3% van de totale schuld als maandlast. Dat betekent dat een studieschuld van €15.000 met 15 jaar looptijd leidt tot maandlasten van €112,50, terwijl de studieschuld van €24.000 met 35 jaar looptijd leidt tot ‘slechts’ €72 aan maandlasten. Dit betekent dat afgestudeerden juist meer kunnen lenen voor een eigen woning, dan op dit moment het geval is. Wat dat betreft zal het leenstelsel de verkoop van woningen aan starters niet in de weg zitten, maar zorgt het er juist voor dat zij meer mogelijkheden hebben en kunnen helpen de woningmarkt verder op gang te helpen.

Per 1 september 2015 zullen studenten niet langer kunnen rekenen op studiefinanciering in de vorm van een gift, het gaat voortaan om een rentedragende lening. Uitwonende studenten zullen na 4 jaar studie zo'n €13.400 schuld hebben opgebouwd. Hoe is dat van invloed op hun mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.