Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Variabele rente interessanter dan veel huiseigenaren denken

Variabele rente interessanter dan veel huiseigenaren denken
5 jun 2014

Vaste rente met opslag

Dat is opvallend, aangezien de rente de afgelopen jaren alleen maar gedaald is en huiseigenaren zich op die manier veel rente hadden kunnen besparen. Banken berekenen een rente-opslag indien huiseigenaren kiezen voor een vaste rente, om zich in te dekken tegen een eventuele stijging van de rente die zij zelf betalen. Deze rente-opslag bedraagt gemakkelijk 1 - 1,5 procentpunt, wat betekent dat huiseigenaren tot honderden euro’s extra per maand voor hun hypotheek betalen. Wat dat betreft kiezen we graag voor een vorm van zekerheid, maar dienen we er rekening mee te houden dat dit behoorlijke extra kosten met zich mee kan brengen. Een variabele rente kent deze opslag niet, al kunnen de kosten oplopen zodra de rente op de kapitaalmarkten op begint te lopen.

Toekomst voor de rente

De rente staat momenteel historisch laag, wat betekent dat de kans klein is dat de rente verder zal zakken. Dat betekent dat de rente op kan gaan lopen, of deze voorlopig gelijk zal blijven. Het valt niet te voorspellen hoe de rente zich ontwikkelt, maar economen wijzen erop dat de economie zich voorlopig niet sterk genoeg ontwikkelt om de rente weer op te laten lopen. Bovendien is de inflatie al jaren laag, een extra reden voor de Europese Centrale Bank om de rente laag te houden. Wat dat betreft is de kans groot dat de rente de komende jaren nog niet hard op zal gaan lopen.

Huiseigenaren die een hypotheek afsluiten hebben de mogelijkheid een vaste of een variabele rente te kiezen. Het is mogelijk om de rente vast te zetten voor een periode van een jaar, meerdere jaren of zelfs tientallen jaren. Opvallend weinig huiseigenaren kiezen voor het alternatief, een variabele rente die meebeweegt met de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.