Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Minister Dijsselbloem wil woningmarkt als eerst op orde maken

Minister Dijsselbloem wil woningmarkt als eerst op orde maken
7 jun 2014

Veel hypotheken onder water

Volgens de minister is de Europese Commissie er vooral om de genomen maatregelen achteraf te beoordelen.In Nederland bouwen we de hypotheekrenteaftrek de komende jaren al voor de helft af. Rehn bracht onlangs een advies uit dit versneld te doen, om de woningmarkt sneller gezond te maken en klaar te stomen voor de toekomst. Dijsselbloem lijkt het echter niet verstandig om het tempo op te voeren, omdat hij ziet dat de woningmarkt dient te herstellen. Hij geeft aan dat er op dit moment veel hypotheken onder water staan, waardoor dit geen goed moment is om nieuwe risico’s te nemen. Een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek op korte termijn zou ertoe kunnen leiden dat de waarde van woningen weer verder afneemt, waardoor meer mensen in de problemen komen.

Geen goed moment voor verregaande ingrepen

Dijsselbloem vindt dit dan ook geen goed moment om verregaande ingrepen te doen, die van grote invloed kunnen zijn op de waarde van woningen in Nederland. Het herstel van de woningmarkt heeft volgens hem nu prioriteit, wat betekent dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek niet sneller zal gaan verlopen. Nederland heeft een zeer volle hervormingsagenda, waardoor er volgens Dijsselbloem voorlopig geen reden bestaat om hier nieuwe maatregelen aan toe te voegen. Bovendien geeft hij aan dat dit de enige aanbeveling is voor Nederland, daar waar bijna alle andere landen er een aantal voor hun kiezen hebben gekregen.

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat niet mee met het advies van Eurocommisaris Rehn om de hypotheekrenteaftrek in een verhoogd tempo af te bouwen. De minister geeft aan dat dit niet het goede moment is, aangezien de woningmarkt eerst op orde dient te worden gemaakt. In een gesprek met RTL Z zei hij daarna pas weer na te denken over verregaande maatregelen.