Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Strenge hypotheekvoorwaarden vormen risico voor de woningmarkt

Strenge hypotheekvoorwaarden vormen risico voor de woningmarkt
9 jun 2014

Recente maatregelen van het kabinet

De recente maatregelen van het kabinet leveren in eerste instantie vooral een belangrijke bijdrage aan een meer stabiele hypotheekmarkt. Dankzij de verplichte annuïtaire aflossing bouwen hypotheeknemers de schuld automatisch af over een periode van 30 jaar en lopen zij minder risico dat hun hypotheek ‘onder water’ komt te staan. Huishoudens zijn dankzij de lagere hypotheekschuld minder kwetsbaar, maar dit betekent aan de andere kant dat zij beperkt worden in hun mogelijkheden om een nieuwe woning aan te kopen. Huishoudens dienen meerdere jaren te sparen om zelf een woning aan te kunnen schaffen, waardoor de vraag naar huurwoningen toeneemt. Dit kan leiden tot knelpunten, indien het aanbod van huurwoningen hier niet op wordt aangepast. Een grotere schaarste kan leiden tot hogere huren, waardoor de vraag naar koopwoningen verder toeneemt en ook die prijzen verder op kunnen lopen.

Nader onderzoek naar de risico’s

Het is volgens het comité van belang om meer onderzoek te doen naar de risico’s die er als het gevolg van de strengere hypotheekvoorwaarden ontstaan. Het wordt op die manier mogelijk om de woning- en hypotheekmarkt beter te doorgronden, iets dat moet bijdragen aan het inschatten van de kosten en baten van bepaalde maatregelen die het kabinet al nam, of die het van plan is te nemen. De Nederlandsche Bank en het Centraal Plan Bureau zullen verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van de analyse die volgt uit het onderzoek naar de risico’s.

De strengere hypotheekvoorwaarden zoals die momenteel van kracht zijn dragen aan de ene kant bij aan een stabiele ontwikkeling van de woningprijzen en kredietverlening, maar kunnen aan de andere kant zorgen voor een belangrijk knelpunt op de woningmarkt. Dat blijkt uit een bericht van het Financieel Stabiliteitscomité, waarover de AFM op haar website bericht.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.