Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Laat u adviseren en overweeg een menghypotheek

Laat u adviseren en overweeg een menghypotheek
10 jun 2014

Lineaire en annuïtaire hypotheek

Een menghypotheek met een lineair en een annuïtair deel brengt tijdens de beginfase een iets hogere maandlast met zich mee, maar houdt deze vervolgens constant. Een reguliere annuïtaire hypotheek kent netto maandlasten die steeds verder oplopen, tot 50% boven het bedrag per maand bij aanvang. Een lineaire hypotheek laat de netto maandlast steeds verder dalen, maar vraagt tijdens de beginfase om een flinke investering. Door de beide hypotheekvormen met elkaar te combineren is het mogelijk de netto maandlasten gelijk te houden, terwijl de kosten bij aanvang minder dan 20% hoger liggen dan bij een bij aanvang voordelige annuïtaire hypotheek.

Netto lasten per maand en in totaal

In het geval van een hypotheek van €250.000 (bij 5% rente per jaar, een looptijd van 30 jaar en 42% hypotheekrenteaftrek) is het bijvoorbeeld mogelijk een ideale mix van de beide hypotheekvormen samen te stellen en de netto maandlast te laten variëren van €1.067 per maand bij aanvang, tot €1.066 in de laatste maand. Een annuïtaire hypotheek zou bij aanvang €907 per maand hebben gekost, maar vraagt in de laatste maand om een betaling van netto €1.327. Ook de totale netto lasten voor de hypotheek vallen in veel gevallen lager uit, waardoor het de moeite waard is om hier samen met een onafhankelijk adviseur naar te kijken. De adviseur kan u precies aangeven wat er mogelijk is en wat een eventuele menging betekent voor de maandlast die u kunt verwachten.

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten dienen vanaf 1 januari 2013 een lineaire of annuïtaire hypotheek af te sluiten, om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Het is echter ook mogelijk om deze beide vormen te combineren. Dit kan bijvoorbeeld het voordeel van een gelijkblijvende netto maandlast opleveren, naast lagere totale kosten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.