Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Eerste marktverkenningen door DNB voor maximaal 80% hypotheek

Eerste marktverkenningen door DNB voor maximaal 80% hypotheek
12 jun 2014

Onderzoek naar maximaal 80% hypotheek

Een onderzoek naar de maximale financiering van 80% van de waarde van een woning maakt volgens DNB deel uit van de plannen van het financieel stabiliteitscomité. Dit is een samenwerking van de AFM, DNB en het Ministerie van Financiën. Het comité werkt bovendien samen met het Centraal Planbureau (CPB). Samen is men op zoek naar mogelijkheden om de woningmarkt zo in te richten, dat deze in de toekomst beter bestand is tegen eventuele grote tegenvallers of negatieve ontwikkelingen binnen de markt.

Problemen op de woningmarkt voorkomen

Een groot aantal huishoudens heeft op dit te maken met een hypotheek die ‘onder water’ staat, wat betekent dat de hypotheekschuld groter is dan de waarde van de woning. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, maar leidt bij een echtscheiding vrijwel altijd tot een restschuld. Door huiseigenaren maximaal 80% te laten financieren wordt het beter mogelijk om restschulden te voorkomen. Kopers van een eigen huis zullen meer geld in de eigen woning moeten steken, waardoor een beperkte waardedaling niet direct tot een schuld bij de bank zal leiden. Het lijkt erop dat DNB vooraf wil peilen hoe de markt reageert op een dergelijke aanpak, voordat er daadwerkelijk plannen op tafel komen. Momenteel is de overheid al bezig de maximale financiering terug te dringen tot rond de 100% van de waarde van de woning, daar waar deze voorheen een stuk hoger lag.

Vorige week bracht De Nederlandsche Bank (DNB) een persbericht uit, waarin het aangaf te willen onderzoeken of het mogelijk is huiseigenaren maximaal 80% van de woning te laten financieren. Dat zou een ingrijpende verandering op de woningmarkt betekenen. Naar het nu lijkt wilde DNB vooral peilen hoe de markt hierop reageert en of deze rijp is voor een dergelijke ingreep.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.