Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Restschuld zit ontwikkeling op woningmarkt in de weg

Restschuld zit ontwikkeling op woningmarkt in de weg
14 jun 2014

Met verzekeraars om tafel

Minister Stef Blok van Wonen gaat binnenkort om tafel met de verzekeraars, om na te gaan wat er mogelijk is. Hij heeft het idee dat de verzekeraars op dit punt terughoudender zijn dan de banken, waardoor hier volgens hem winst te behalen valt. Hij is zich er van bewust dat er in de meeste gevallen maatwerk nodig is, maar denkt toch dat een onderling gesprek kan helpen om de financiering van restschulden na de verkoop van woningen gemakkelijker te maken. De problematiek zoals die op dit moment bestaat noemt hij zelfs ‘omvangrijk en knellend’. Juist nu de woningmarkt weer langzaam op lijkt te krabbelen is het van groot belang dat er geen hordes overblijven en de markt juist zo soepel mogelijk in beweging kan komen.

Geen nieuwe maatregelen

Aan de andere kant geeft minister Blok aan dat hij niet van plan is om nieuwe maatregelen te nemen of belangrijke wijzigingen aan te brengen. Het herstel is volgens hem pas broos, waardoor het nu van belang is om rustig aan te doen en niet teveel nieuwe chaos te creëren. Aan de andere kant wil hij wel nauwgezet blijven kijken naar de ontwikkelingen. Op dit moment staan de hypotheken van ruim 1 miljoen huishoudens onder water, wat betekent dat zij in het geval van een vlotte verkoop waarschijnlijk te maken zullen krijgen met een restschuld aan de bank of verzekeraar.

Steeds meer mensen krijgen te maken met een restschuld, nadat ze hun woning verkopen. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over deze groep, aangezien een groei hiervan de ontwikkeling op de woningmarkt in de weg kan zitten. Betrokkenen mogen wettelijk gezien hun restschuld meefinancieren bij een nieuwe aankoop, maar banken gaan daar niet altijd in mee.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.