Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

IMF geeft waarschuwing af voor te hoge huizenprijzen

IMF geeft waarschuwing af voor te hoge huizenprijzen
16 jun 2014

Huizenprijzen boven het langjarig gemiddelde

Het IMF keek in haar onderzoek naar de huizenprijzen in een reeks verschillende landen en vergelijk dit met het niveau van de inkomens en de kosten van huurhuizen. Uit dit onderzoek blijkt dat de prijzen van woningen in veel landen nog altijd boven het langjarig gemiddelde liggen, wat betekent dat er een nieuwe daling plaats zou kunnen vinden. Met name Australië, België, Canada, Noorwegen en Zweden kennen hoge huizenprijzen, die volgens het IMF niet in verhouding staan tot bijvoorbeeld de hoogte van de inkomens en de prijzen van huurwoningen. Ook in Nederland zijn de huizenprijzen nog altijd hoog ten opzichte van de inkomens, ondanks de flinke dalingen van de afgelopen jaren. Of er een nieuwe correctie plaats zal vinden kan het IMF niet voorspellen, maar het risico hierop bestaat in ieder geval wel.

Maximaal te lenen bedrag beperken

Om de problemen op de woningmarkt in de toekomst te voorkomen is het volgens het IMF van belang om de maximale waarde die huizenkopers kunnen lenen omlaag bij te stellen. Op die manier zal de vraag naar koopwoningen afnemen en daalt de prijs als een gevolg hiervan. Bovendien zouden beleidsmakers strenge eisen moeten stellen aan het kapitaal dat banken vast moeten houden als een reserve ten opzichte van het uitgeleende geld. Dit zijn ontwikkelingen waar we in Nederland al mee te maken hebben, waardoor het lijkt dat we op de goede weg zitten richting een meer stabiele woningmarkt en prijs voor woningen.

Het IMF geeft een belangrijke waarschuwing af met betrekking tot de hoogte van huizenprijzen. Ondanks de dalingen van de afgelopen jaren laten veel landen nog altijd hoge huizenprijzen zien. Beleidsnemers zullen volgens het IMF maatregelen moeten nemen om een nieuwe huizencrisis te voorkomen en te zorgen voor een meer stabiele ontwikkeling van de prijzen voor woningen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.