Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Studiefinanciering kan goedkope vorm van hypotheek blijken

Studiefinanciering kan goedkope vorm van hypotheek blijken
17 jun 2014

Meer dan €10.000 besparen

Een berekening van hypotheekadviseurs laat zien dat de constructie meer dan€10.000 aan voordeel op kan leveren. Een student die enkele jaren na zijn studie een huis koopt met een hypotheek van €200.000 betaalt daar maandelijks €798 voor. Zou de student €60.000 financieren vanuit een maximale studielening? Dan bedragen de maandelijkse lasten maar €760. Dat betekent over de gehele looptijd van 30 jaar een voordeel van €13.680. Het is voor studenten op die manier de moeite waard om maximaal te lenen, wanneer ze dit geld nu nog niet nodig hebben, maar er later graag een eigen woning van kopen. Ze hoeven dan immers maar €140.000 te financieren bij de bank.

Betere voorwaarden studielening

Het voordeel voor de studenten komt voort uit het feit dat de rente over een studielening een stuk lager is dan die over een hypotheeklening. Daarnaast betalen studenten de studielening af naar draagkracht, waardoor de terugbetalingen zich aanpassen aan het beschikbare inkomen. Slaagt een student er niet in het volledige bedrag na 35 jaar terug te betalen? Dan scheldt de overheid de student de rest van de schuld kwijt. De overheid staat op die manier garant voor al deze schulden, iets dat problemen op kan leveren indien veel studenten de constructie op deze manier zullen gebruiken. Het CDA heeft aangegeven het kabinet om opheldering te gaan vragen, om misbruik te voorkomen.

Studenten hebben met het nieuwe sociale leenstelsel volgens financieel adviseurs de mogelijkheid om voordelig een woning te financieren. Het nieuwe stelsel geeft studenten flink meer tijd hun schuld af te lossen, waardoor ze het geleende bedrag kunnen inzetten bij de aankoop van een huis. Studenten lenen maximaal en zetten dit apart, totdat ze een huis aan wensen te kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.