Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters op de woningmarkt lopen tegen veel problemen aan

Starters op de woningmarkt lopen tegen veel problemen aan
19 jun 2014

Slechts een 5,3 voor het huidige woningmarktbeleid

De koopstarters geven het huidige woningmarktbeleid een 5,3, zo blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Deze groep is van mening dat de overheid te weinig doet om de starters actief te helpen. De maatregel om maximaal €100.000 belastingvrij te mogen schenken helpt slechts een beperkt deel van deze jongeren. Veel ouders hebben dit geld niet beschikbaar, naast jongeren die terughoudend zijn om hulp te vragen bij de financiering van de woning. Ze kiezen in plaats daarvan liever voor het uitstellen van hun aankoop, zoeken naar een kleinere woning of betrekken toch een huurwoning. Met name de kleinere woning ziet deze groep als een nadeel, omdat zij zich bewust zijn van het feit dat ze er minimaal 5 jaar of langer dienen te wonen.

Zelf sparen voor een eigen woning

Het merendeel van de koopstarters geeft aan zelf te willen sparen voor de aankoop van een eigen woning. Ze willen tussen de €10.000 en €25.000 aan eigen geld in kunnen leggen, om een woning met een waarde tussen de €100.000 en €200.000 aan te kunnen schaffen. Ze zoeken vooral naar een gezellige omgeving en voldoende faciliteiten. De eigen woning spreekt jongeren vooral aan vanwege de mogelijkheid deze naar eigen wens aan te passen, de lagere maandlasten ten opzichte van huur en de mogelijkheid tot het opbouwen van vermogen.

Starters op de woningmarkt hebben nog altijd te maken met diverse problemen, wanneer zij een huis willen kopen. 79% van de starters geeft aan dat het bijna onmogelijk is om dit alleen te doen. 18% van de jongeren tussen 20 en 35 jaar wil graag op korte termijn een woning kopen en nog eens 28% overweegt om dit te doen, of zoekt naar mogelijkheden voldoende kapitaal bijeen te krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.