Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nederlanders zien voordeel in van lagere grens NHG

Nederlanders zien voordeel in van lagere grens NHG
24 jun 2014

Minder NHG hypotheken

Dat blijkt uit een peiling van De Telegraaf op de OverGeld-site. Per 1 juli zal de NHG-grens verlaagd worden van €290.000 nu, naar maximaal €265.000. In 2009 werd de grens zelfs tijdelijk verhoogd naar maximaal €350.000, om meer Nederlanders een dergelijke hypotheek aan te kunnen bieden. De NHG-grens bepaalt tot welk bedrag het mogelijk is een hypotheek af te sluiten met de garantie naar de bank dat deze netjes wordt afbetaald, na bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid. Op die manier levert de NHG een behoorlijke rentekorting op. Vanaf 1 juli komen minder huishoudens in aanmerking voor een nieuwe hypotheek met NHG. Het vangnet is dan beschikbaar voor een kleinere groep mensen, al lijkt de meerderheid aan te geven dat we alleen de groep dienen te helpen die dit het meest hard nodig heeft.

Bescherming van de markt

Het zou volgens de respondenten uiteindelijk nog beter zijn om eventuele hulp bij financiële problemen niet af te laten hangen van een aankoopwaarde van een woning. In plaats daarvan zou men iedere situatie moeten bekijken en zou er in het geval van problemen altijd hulp beschikbaar moeten zijn. 16% van de respondenten is van mening dat het verlagen van de NHG-grens de woningmarkt opnieuw in gevaar kan brengen, op het moment dat huizenbezitters de lasten niet meer kunnen dragen en er grote financiële tekorten ontstaan.

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over de verlaging van de NHG-grens, per 1 juli van dit jaar. Twee op de drie lezers van De Telegraaf ziet in dat deze speciale garantie er vooral voor de mensen dient te zijn die niet zonder kunnen, waardoor het goed is om de grens te beperken op basis van de maximale aankoopwaarde van een woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.