Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe kunt u als ouder een hypotheek verstrekken aan kinderen?

Hoe kunt u als ouder een hypotheek verstrekken aan kinderen?
26 jun 2014

Overnemen van een leningdeel

De rente die de leningnemer (het kind) betaalt is fiscaal aftrekbaar. Aan de andere kant is de rente die u als geldverstrekker ontvangt onbelast. Neemt u een leningdeel van een hypotheek bij de bank over dat voor 1 januari 2013 werd afgesloten? Dan is het zelfs niet nodig hierop af te laten lossen, aangezien de lening dan nog onder de oude regels valt. Op die manier kan een familiebank verschillende voordelen opleveren. Stel de rente vast aan de hand van de marktrente op dit moment. Ga niet zomaar uit van de lage NHG-rente voor 10 jaar vast, maar vraag een offerte voor een persoonlijke lening aan en hanteer dit percentage.

Voorwaarden en rente

Als particuliere geldverstrekker komt u altijd op minimaal de tweede plaats te staan achter de bank, op het moment dat het gaat om het opeisen van uw geld. Dit betekent extra risico, waardoor een hogere rente te verdedigen valt. Daarnaast wordt er bij het overnemen van oudere leningdelen niet afgelost, opnieuw een risicopost. Het is wat dat betreft geen probleem om bijvoorbeeld 8% rente in rekening te brengen en eventueel een deel terug te schenken aan uw kind. Neem daarnaast een ‘glijclausule’ op in de voorwaarden. Dit stelt u in staat om het rentepercentage met terugwerkende kracht aan te passen, bijvoorbeeld wanneer de fiscus de renteaftrek anders weigert te accepteren.

Beschikt u als ouders over een aanzienlijk kapitaal, waar u nauwelijks rente over krijgt? Wil een van uw kinderen graag een hypotheek afsluiten? Het is goed mogelijk deze situaties met elkaar te combineren, door zelf voor bank te spelen. Daarnaast kunt u eventueel een leningdeel overnemen van de bank. Stel een marktconforme rente vast en profiteer bovendien van fiscaal voordeel.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.