Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Is extra aflossen zo voordelig als het lijkt?

Is extra aflossen zo voordelig als het lijkt?
28 jun 2014

Berekening voordeel aflossen

U kunt het voordeel van het aflossen van een deel van de hypotheek zelf berekenen. Indien de spaarrente die u ontvangt lager is dan de hypotheekrente die u betaalt is het in principe voordelig om dit te doen. Hoe voordelig is dit echter? Maak een berekening en ga uit van de totale hypotheekschuld en de rente die u in een jaar betaalt, met en zonder aflossing. Bereken de hypotheekrenteaftrek en kom tot de netto hypotheeklasten. Bereken aan de andere kant de opbrengst van het spaargeld door uit te gaan van de rente en bereken de eventuele vermogensrendementsheffing die van toepassing is. Trek de opbrengsten af van de netto hypotheeklasten en bereken het verschil, dat waarschijnlijk lager uit zal vallen dan u had verwacht.

Aandachtspunten bij aflossen of sparen

Houd er bij het aflossen van uw hypotheek tevens rekening mee dat u bij de meeste kredietverstrekkers maximaal 10 - 15% per jaar extra mag aflossen. Lost u meer af? Dan betaalt u een boeterente en is het vaak niet langer voordelig om dit te doen. Wilt u later groter gaan wonen? Houd rekening met de bijleenregeling. Dit betekent dat u aflossingen die u nu doet in de toekomst als eigen inbreng in de aankoop van een woning dient in te brengen, u kunt het geld dus niet zomaar uit de ‘stenen’ halen zonder hypotheekrenteaftrek te verliezen.

We lijken het er massaal over eens dat dit een goed moment is om extra af te lossen op onze hypotheek. Is dat ook het geval, of vergeten we bepaalde kosten en belastingen die het voordeel zouden kunnen beperken? Het is verstandig om zelf een berekening te maken, of hiervoor een financieel adviseur in te schakelen. Houd rekening met de spaarrente en vermogensrendementsheffing, naast de hypotheekrenteaftrek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.