Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Inkomens Nederlanders stegen en schulden zijn gedaald

Inkomens Nederlanders stegen en schulden zijn gedaald
30 jun 2014

Hypotheekschuld lager dan voorheen

Huishoudens kozen er tijdens het eerste kwartaal van 2014 massaal voor om af te lossen op hun hypotheekschuld. De totale schuld in Nederland nam af met 1,8 miljard euro. Volgens het CBS zijn er drie redenen te bedenken voor deze massale aflossing. Allereerst is de spaarrente enorm laag, waardoor veel mensen besluiten hun spaargeld in te zetten. Daarnaast is het sinds 1 oktober 2013 mogelijk om maximaal €100.000 belastingvrij te schenken en ten derde komen hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek wanneer huishoudens hier direct op beginnen te aflossen. De kans is wat dat betreft groot dat ook de komende maanden een verdere daling van de totale hypotheekschuld laten zien.

Inkomens gestegen en minder banen kwijt

Aan de andere kant zijn voor het eerst in twee jaar de reële inkomens gestegen, wat betekent dat deze al zijn gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen. Het gaat om een stijging van 0,2%, die vooral afkomstig is van de stijgende inkomens van uitkeringsgerechtigden en zelfstandigen. De inkomens uit lonen bleven juist wat achter bij het gemiddelde. Er gingen wel minder banen verloren, aangezien dit er tijdens de eerste drie maanden van 2014 in totaal 21.000 waren, waar men nog was uitgegaan van 32.000. Vorig jaar leverde het eerste kwartaal een verlies van 114.000 banen op, waardoor er wat dat betreft duidelijk sprake is van een verbeterde economische situatie.

De netto beschikbare inkomens in Nederland zijn in het eerste kwartaal van 2014 gestegen, terwijl de totale hypotheekschuld aan de andere kant behoorlijk is afgenomen. We hebben we meer inkomen te besteden en gebruiken dit onder andere om de hypotheek af te lossen. Bovendien is het aantal verdwenen banen flink afgenomen, waardoor er licht aan het eind van de tunnel lijkt te schijnen.