Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Juni laat lager aantal verkochte woningen zien

Juni laat lager aantal verkochte woningen zien
1 jul 2014

Cijfers van Makelaarsland

Dit blijkt uit cijfers van Makelaarsland, een van de grootste makelaarsbureaus in Nederland. Men vergeleek de cijfers uit het eerste halfjaar met elkaar en kwam er op die manier achter dat juni ten opzichte van de eerdere maanden dit jaar wat tegenviel. Volgens de makelaarsketen is het gebruikelijk dat er gedurende het jaar wat conjunctuur verschillen optreden. Zij zijn vooral te spreken over het feit dat de verkopen nog altijd zo’n 150% hoger liggen dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat geeft een duidelijk herstel aan. Er is volgens de makelaarsketen nog altijd sprake van groei, waardoor de woningmarkt de weg naar boven in kan blijven zetten en het geheel er uiteindelijk weer bovenop zal komen.

Lage rente en prijzen

Het is desalniettemin opvallend dat het aantal hypotheekaanvragen weer wat afnam. Consumenten zien immers dat de hypotheekrente historisch laag is en ook de huizenprijzen op dit moment niet hoog zijn. Het lijkt erop dat de verlaging van de NHG-grens per 1 juli ervoor heeft gezorgd dat een groep kopers de aankoopbeslissing wat naar voren heeft gehaald. Ook het aantal bezichtigingen lag dit jaar in juni zo’n 150% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Er werden 150.000 bezichtigingen aangevraagd, al is de verwachting dat het aantal verkopen pas vanaf september weer echt aan zal trekken.

Juni betekende een minder drukke maand voor de makelaars dan de maanden ervoor. In juni werden er net geen 14.000 woningen verkocht. In mei van dit jaar wisselden 15.000 woningen van eigenaar en in april waren dat er nog 16.000. Er lijkt wat dat betreft even een rem te zitten op het herstel. Aan de andere kant lag het aantal verkochte woningen in juni van dit jaar hoger dan in juni vorig jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.