Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Lagere NHG grens vormt geen probleem voor huizenmarkt

Lagere NHG grens vormt geen probleem voor huizenmarkt
3 jul 2014

Lagere grens NHG

De lagere grens voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) betekent dat huizenkopers een bestaande woning met een maximale koopsom van €250.000 kunnen kopen. Vervolgens is er ruimte voor 6% aan kosten, om de financiering en de aankoop rond te kunnen krijgen. De NHG-grens werd in 2009 juist enorm opgehoogd, naar €350.000. Vervolgens heeft er in stappen een verlaging plaatsgevonden, naar nu €265.000. Volgens de Vereniging Eigen Huis komt de verlaging overigens niet als een verrassing. Veel huizenkopers zagen dit al aankomen. Bovendien kunnen zij dankzij de historisch lage hypotheekrente alsnog rekenen op een scherpe rente, waardoor zij een relatief lage maandlast betalen voor hun hypotheek.

Meer hypotheekaanvragen

Ook de hypotheekketens in Nederland sluiten zich bij die mening aan. Zij zagen het aantal hypotheekaanvragen de laatste tijd toenemen, om toch nog te kunnen profiteren van de hogere NHG-grens. Ze hebben echter niet het idee dat het aantal aanvragen drastisch terug zal lopen, nu de grens omlaag wordt bijgesteld. De garantie vanuit de NHG is afkomstig van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). De garantie zorgt ervoor dat een mogelijke restschuld bij de bank kan worden vergoed, op het moment dat er sprake is van een gedwongen verkoop. Op die manier biedt het extra zekerheid, in ruil waarvoor de bank die de hypotheek verstrekt doorgaans een lagere rente aan zal bieden.

De lagere grens voor NHG zal geen probleem vormen voor de woningmarkt. Per 1 juli zal de grens €265.000 gaan bedragen, ten opzichte van de €290.000 die tot nu toe gold. Volgens kenners van de markt zal dit echter geen grote nadelige gevolgen hebben voor de woningmarkt als geheel. De historisch lage rente zal de meeste huizenkopers nog altijd over de streep trekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.