Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in de woningmarkt blijft oplopen volgens ING

Vertrouwen in de woningmarkt blijft oplopen volgens ING
5 jul 2014

Eigen Huis Marktindicator

Ook de Eigen Huis Marktindicator laat een vergelijkbaar beeld zien. Zowel de ondervraagden van ING als die van de Vereniging Eigen Huis (VEH) verwachten dat de huizenprijzen de komende tijd gaan stijgen. Hier is op die moment ongeveer twee derde van de mensen van overtuigd, het hoogste aantal sinds 2008. Ongeveer 80% van de mensen heeft het idee dat dit een goed moment is om een woning te kopen. De huiseigenaren die hun woning willen verkopen zijn in 44% van de gevallen bereid om een verlies te nemen op de verkoop, tot een maximum van €30.000. Een derde van de bezitters van een eigen woning geeft aan geen verlies te kunnen of willen accepteren, zij wachten liever tot de waarde van hun huis weer oploopt.

Overwaarde bij verkoop

Ruim de helft van de ondervraagden heeft het idee dat zij bij verkoop van hun woning kunnen rekenen op een overwaarde. Zo’n 15% van de huizenbezitters gaat uit van een actuele waarde gelijk aan die van de hypotheek, terwijl 17% het idee heeft dat de hypotheek ‘onder water’ staat, wat betekent dat de schuld hoger is dan de waarde van het huis. In het geval van een gedwongen verkoop leidt dit in veel van de gevallen tot een restschuld. Gezien het feit dat veel mensen dit zien als een van de belangrijke risico’s op de markt voor woningen blijft dit nog altijd een punt van aandacht.

Het vertrouwen in de woningmarkt blijft oplopen en hier lijkt voorlopig geen einde aan te kopen. Het aantal verkopen zal naar verwachting verder toenemen, zo blijkt uit een peiling van ING onder huizenbezitters en potentiële starters. Aan de andere kant zien zij restschulden nog altijd als een concreet gevaar voor het volledige herstel van de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.