Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Proef met hypotheek voor flexwerkers krijgt vervolg

Proef met hypotheek voor flexwerkers krijgt vervolg
8 jul 2014

Initiatief van Randstad, Obvion en VEH

Het initiatief werd gestart door Randstad, Obvion en VEH, de Vereniging Eigen Huis. Zij sloegen de handen ineen om een ‘perspectiefverklaring’ te ontwikkelen, die ze gebruiken om een idee te krijgen van de toekomst die flexwerkers en ZZP’ers hebben. Dit perspectief is voor de bank van belang, om in te schatten in hoeverre iemand ook in de toekomst in staat zal zijn om de maandelijkse lasten van een hypotheek op te blijven brengen. Mensen met een flexibel arbeidscontract komen nu vaak maar moeilijk in aanmerking voor een hypotheek, net als ZZP’ers die nog niet over 3 jaar jaarcijfers beschikken. De perspectiefverklaring kijkt vooral naar de toekomst en werk, in plaats van naar het arbeidsverleden. Men weegt onder andere de opleiding, werkervaring, het functieniveau en de arbeidsmarktsituatie mee om tot een beoordeling te kunnen komen.

NHG sluit zich aan

Ook de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW) heeft besloten zich aan de sluiten bij de pilot. Dat is goed nieuws, aangezien deze stichting verantwoordelijk is voor het verstrekken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Volgens de SWEW is met name de perspectiefverklaring een interessante ontwikkeling. De stichting neemt deel aan de pilot zonder hier aanvullende voorwaarden te verbinden. Dat betekent dat de deelnemers aan de pilot gebruik kunnen maken van NHG, mits zij een woning kopen waarvan de koopsom, inclusief kosten, niet hoger uit zal komen dan de grens van €265.000 die sinds 1 juli van dit jaar geldt.

De proef met het verstrekken van hypotheken aan huizenkopers met een flexibel arbeidscontract wordt uitgebreid. Tot nu toe namen 1.000 flexwerkers en ZZP'ers deel aan de proef, er komt nu ruimte voor nog eens 10.000 anderen. Dit betekent dat meer mensen met een flexibel contract of als zelfstandige in aanmerking kunnen komen voor het afsluiten van een hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.