Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek bij de bank te duur voor consument

Hypotheek bij de bank te duur voor consument
10 jul 2014

Aanbevelingen door de ACM voor banken

De Consumentenbond is van mening dat de banken op dit moment te weinig doen met de aanbevelingen van de ACM, die ervoor moeten zorgen dat consumenten een meer eerlijke prijs voor hun hypotheek betalen. Met name de hypotheekrente kan volgens de Consumentenbond nog een stuk lager, ook al staat deze momenteel relatief laag ten opzichte van een aantal jaren geleden. Met name het gebrek aan concurrentie lijkt er in Nederland voor te zorgen dat de banken nog altijd een aantrekkelijke marge op hypotheken kunnen maken. De rente die zij betalen om geld te lenen werd opnieuw verlaagd, iets wat de banken maar mondjesmaat doorberekenen aan hun eigen klanten.

Risico bij de klant

Bovendien is de Consumentenbond van mening dat de banken de risico’s nog teveel bij de klant leggen, in verhouding tot de hypotheekrente die zij aan de andere kant rekenen. Dat zorgt ervoor dat de banken nog altijd veel geld kunnen verdienen aan de hypotheken. De consument draagt een groot deel van de risico’s, terwijl daar aan de andere kant geen lagere hypotheekrente tegenover staat. Met name in combinatie met een NHG of bij een lage loan-to-value ratio is het risico voor de bank minimaal. Een lagere rente zou ertoe kunnen leiden dat meer mensen een woning kunnen kopen, waardoor de woningmarkt zich weer verder kan ontwikkelen.

Hypotheken zijn ondanks de lage hypotheekrente nog altijd relatief duur voor consumenten, dat stelt de Consumentenbond op basis van een eigen onderzoek. De bond roept de politiek op om in actie te komen en meer druk op de banken te zetten, om de aanbevelingen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over te nemen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.