Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Notaris profiteert van aantrekken woningmarkt

Notaris profiteert van aantrekken woningmarkt
14 jul 2014

Transport- en hypotheekakten

De notaris profiteert van het opleven van de woningmarkt, omdat dit er onder andere voor zorgt dat het aantal te passeren transport- en hypotheekakten toeneemt. In de eerste helft van 2014 nam daarnaast het aantal akten in de familiepraktijk toe met 7%, waardoor er sprake is van een wind in de rug. Het valt echter wel op dat vooral de provincies Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant goede cijfers laten zien, terwijl het in een aantal andere provincies nog een stuk minder goed gaat. Het lijkt wat dat betreft nog iets te vroeg om echt te juichen, maar het geeft opnieuw aan dat de woningmarkt de zwaarste klappen achter de rug lijkt te hebben.

Winstgevendheid beperkt

Ondanks de groei bij de notarissen betekent dit aan de andere kant niet direct dat er sprake is van winstgevendheid. ING constateert dat het aantal te passeren aktes met meer dan een vijfde toe zal moeten nemen, om qua omzet en winstgevendheid uit te komen boven het niveau van 2007. Wat dat betreft lijkt de markt zich momenteel wel te herstellen, maar zijn de resultaten pas pril en is er nog een lange weg te gaan. Bovendien krijgen notarissen steeds meer te maken met online concurrentie, net als met bijvoorbeeld concurrentie vanuit de HEMA en DELA, die onlangs besloten initiatieven te starten op dit gebied.

De notaris is een van de eersten die buiten de woningmarkt zelf weet te profiteren van het opleven hiervan. De notariskantoren in Nederland zien hun omzet voor het eerst sinds 2010 weer groeien, wat aan lijkt te geven dat er sprake is van een aanhoudende stijgende lijn op de woningmarkt. Volgens het Economisch Bureau van ING zullen de notarissen 11% groei realiseren, tegenover 3% daling vorig jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.