Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in de woningmarkt neemt opnieuw toe

Vertrouwen in de woningmarkt neemt opnieuw toe
17 jul 2014

Hogere stand Eigen Huis-marktindicator

De Vereniging Eigen Huis laat geregeld onderzoek doen naar het vertrouwen in de woningmarkt, door samen met de TU Delft de Eigen Huis-marktindicator af te nemen. De indicator kwam de afgelopen keer uit op 93 punten, terwijl dat er in mei nog 90 waren. 100 punten zou een neutrale stand aangeven, waarbij de helft van Nederland positief is en de andere helft het op dat moment nog minder positief inziet. De neutrale stand lijkt inmiddels in zicht te komen, al is het daarnaast van belang om in te blijven zien dat het herstel van de markt nog pril is en we niet te vroeg dienen te juichen.

Niveau van voor de crisis

De laatste keer dat de Eigen Huis-marktindicator dit niveau bereikte was in 2006, ruim voor de crisis. Ook op dat moment was een groot deel van het land positief over de woningmarkt, mede omdat we nog niet wisten welke problemen eraan zaten te komen. Sinds 2008 zijn de prijzen van woningen met ongeveer 20% gezakt, waardoor het vertrouwen lange tijd in de put heeft gezeten. Inmiddels lijken we weer uit die put te komen en zorgt de lage hypotheekrente er bovendien voor dat een grotere groep huishoudens de mogelijkheid heeft om een huis te kopen. Dit draagt bij aan de meer positieve houding van veel mensen ten opzichte van de ontwikkeling van de woningmarkt.

Het vertrouwen in de woningmarkt is opnieuw verder toegenomen, zo blijkt uit de Eigen Huis-marktindicator. Het lijkt met name de zeer lage hypotheekrente te zijn die er samen met het eerdere vertrouwen in de markt voor zorgt dat meer mensen het positief in zijn gaan zien. Het sentiment in de markt liep al voor de 18e maand op rij verder op.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.