Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen weer zo hoog als in 2003

Huizenprijzen weer zo hoog als in 2003
22 jul 2014

Grote steden zien grote opleving

Met name de grote steden zien de prijzen van woningen behoorlijk hard oplopen. In Drenthe, Zeeland en Groningen liepen de prijzen juist terug. In Rotterdam was er sprake van 4,1% stijging, Amsterdam liet 3,5% stijging zien en Utrecht kwam tot een gemiddelde stijging van 3,1%. Volgens het CBS werden er in het tweede kwartaal bovendien 54% meer woningen verkocht dan een jaar eerder, waarbij de grote steden het opnieuw beter deden dan de rest van het land. Ook makelaarsclub NVM liet eerder al van zich horen met dergelijke berichten, wat het vertrouwen van woningbezitters en potentiële huizenkopers natuurlijk verder toe laat nemen.

Woningen duurder dan een jaar geleden

Alle soorten woningen zijn op dit moment wat duurder dan een jaar geleden. Met name de prijs van appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen nam behoorlijk toe, deze stegen harder dan het gemiddelde. De vrijstaande woningen en 2-onder-1 kap woningen deden het aan de andere kant juist wat minder goed. Bovendien deden vooral de goedkopere woningen het goed, ten opzichte van de meer dure huizen die nauwelijks in prijs wisten te stijgen. Een vrijstaande woning kost op dit moment een kleine 24% minder dan in 2008, terwijl een tussenwoning ‘slechts’ 16,5% van de waarde is kwijtgeraakt in de afgelopen jaren.

Juni laat voor de derde keer op rij een maandelijkse prijsstijging van woningen zien. In juni waren huizen gemiddeld 2,2% duurder dan in juni 2013, wat betekent dat het herstel van de woningmarkt door lijkt te zetten. Dit blijkt uit de gegevens van het CBS en het Kadaster. Gemiddeld genomen zijn de huizen nu ongeveer zo duur als in 2003, al is er ten opzichte van augustus 2008 nog sprake van een flinke daling.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.