Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Een derde van Nederlanders staat achter verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Een derde van Nederlanders staat achter verdere beperking hypotheekrenteaftrek
24 jul 2014

Beperkingen van de afgelopen jaren

Dit blijkt uit een peiling op OverGeld.nl, onder een kleine 13.000 lezers. Twee derde van de Nederlanders denkt dat dit geen goed moment is voor een beperking, maar een derde is het daar aan de andere kant wel mee eens. De laatste jaren zijn er al wat beperkingen geweest, bijvoorbeeld door vanaf 2013 strengere eisen te stellen aan hypotheken om huizenkopers in aanmerking te laten komen voor hypotheekrenteaftrek. Bovendien wordt de maximale hypotheekrenteaftrek teruggebracht van 52% tot uiteindelijk 41%, door er ieder jaar een half procent af te halen. Met name de huishoudens met de hoogste inkomens worden op die manier geraakt door de huidige plannen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

Koopwoning op dit moment goed betaalbaar

Ongeveer de helft van de voorstanders van verder ingrijpen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek geeft aan dit een goed idee te vinden vanwege de zeer lage prijzen voor woningen op dit moment, in combinatie met de lage hypotheekrente. Het is nu goed mogelijk om een eigen woning aan te kopen, waardoor we de hypotheekrenteaftrek niet meer zo hard nodig zouden hebben. De andere helft van de voorstanders is van mening dat er een voordeel op het gebied van bijvoorbeeld de inkomstenbelasting tegenover dient te staan, waardoor het volledige stelsel in ieder geval eenvoudiger wordt, zonder dat een eigen woning per se duurder hoeft te worden.

De hypotheekrenteaftrek is de laatste jaren al wat versoberd en dit zal de komende jaren verder doorgaan. Een op de drie Nederlanders is van mening dat dit een goede zaak is. Zij zien vooral de lagere prijzen van woningen als een belangrijk argument om nu verder in te grijpen en er daarmee voor te zorgen dat de woningen niet weer zo duur worden als voorheen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.