Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Positiviteit over woningmarkt verschilt sterk per provincie

Positiviteit over woningmarkt verschilt sterk per provincie
28 jul 2014

Verschillen per provincie

De indicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) bereikte een waarde van 93, na in juni opnieuw een stijging ten opzichte van de maand ervoor. Het blijkt echter dat er sprake is van grote regionale verschillen. Landelijk gezien is 42% positief over de ontwikkeling van de woningmarkt in de eigen regio. In Friesland en Groningen is dit echter maar 32% en 25%, wat aangeeft dat men daar een stuk minder positief is en er nog vooral problemen heersen.

Structurele problemen op de woningmarkt

Met name de Friezen zien nog een aantal problemen. Ruim de helft van hen ziet de komende tijd nog geen veranderingen optreden binnen de markt en 7% is zelfs van mening dat de situatie de komende tijd alleen maar verder zal verslechteren. In Groningen ziet 16% van de inwoners de woningmarkt er de komende tijd verder op achteruit gaan. Dit lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat het herstel in deze regio’s voorlopig op zich laat wachten. Daarnaast is er sprake van een aantal structurele problemen, zoals een hoge werkloosheid en bijvoorbeeld de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. In de grote steden in Nederland ziet het beeld er juist heel anders uit. In Utrecht verwacht bijvoorbeeld 85% dat de woningmarkt er de komende tijd beter voor zal komen te staan, nog net iets meer dan het gemiddelde van 80% van de mensen die woonachtig zijn in de grote steden.

De laatste tijd komen er steeds meer positieve berichten naar buiten over de woningmarkt, wat voor het beeld zorgt dat het langzaamaan weer beter gaat. De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis bereikte het niveau van 2006 ruim voor de crisis, maar er lijkt grote verdeeldheid te bestaan tussen woningbezitters in de diverse provincies die ons land rijk is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.