Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Lange rentevaste hypotheek populair bij huizenkopers

Lange rentevaste hypotheek populair bij huizenkopers
31 jul 2014

Verdubbeling lange rentevaste periode

Volgens de Hypotheker is het aantal huizenkopers dat gebruik maakt van een lange rentevaste periode (11 - 20 jaar) in de afgelopen zes maanden verdubbeld, ten opzichte van 2012. Een derde van het totale aantal hypotheken valt nu in deze categorie, terwijl dat een paar jaar geleden nog maar een zesde was. Er heeft wat dat betreft een behoorlijke verschuiving plaatsgevonden binnen de voorkeur voor de rentevaste periode. Dit lijkt in ieder geval aan te geven dat huizenkopers de ontwikkelingen van de markt goed in de gaten houden, om tot een besluit te komen. Uiteraard werkt ook het advies van de hypotheekadviseur hierin mee, die huizenkopers kan wijzen op de huidige voordelen.

Historisch lage rentestand

Volgens de Hypotheker heeft de keuze voor veelal lange rentevaste perioden vooral te maken met de historisch lage rente op dit moment. Huizenbezitters hebben de mogelijkheid meer zekerheid te verkrijgen over hun maandlasten, zonder dat dit aan de andere kant een hogere kostenpost hoeft te betekenen. Waar huizenkopers voor een lange rentevaste periode in 2012 nog gemiddeld 6 procent rente betaalden, is daar nu nog maar 4% van over. De hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar blijven echter het meest populair, aangezien bijna de helft hiervoor kiest. We staan er als Nederlanders om bekend enige zekerheid te wensen, zonder dat de kosten hierdoor aan de andere kant te ver op zullen lopen.

Huizenkopers maken steeds vaker gebruik van een lange rentevaste periode, op het moment dat ze een hypotheek afsluiten. Dit blijkt uit een rapport van de Hypotheker, op basis van eigen cijfers over de eerste helft van 2014. Gezien de historisch lage rente lijkt dit geen vreemde ontwikkeling, aangezien het nu mogelijk is de kosten voor een lange periode te drukken.