Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Prijzen huurwoningen in Amsterdam nog nooit zo hoog

Prijzen huurwoningen in Amsterdam nog nooit zo hoog
4 aug 2014

Onderzoek van Pararius.nl

Dit blijkt uit een onderzoek van Pararius, een online platform waar makelaars huurwoningen aan kunnen bieden. Het onderzoek richtte zich op de verhuur in de vrije sector, waar de prijs per vierkante meter in 2008 net voor de crisis €18,97 bedroeg. Tijdens de recessie nam dit bedrag behoorlijk af, maar in het tweede kwartaal van dit jaar kwam de prijs boven het oude record uit. Dat betekent dat een huurwoning van 45 vierkante meter in Amsterdam op dit moment €870 kost, voor alleen de kale huur. Hier komen nog servicekosten en enkele andere bedragen bij. De gemiddelde prijs in de rest van Nederland bedraagt €12,42 per vierkante meter, waardoor Amsterdam een opvallende uitzondering vormt.

Weinig koophuizen beschikbaar

De hoge huurprijzen lijken vooral te maken te hebben met het kleine aantal koopwoningen in de stad. Slechts 32% van de woningen is een koopwoning. Daarnaast betalen huiseigenaren in de hoofdstad over het algemeen veel kosten voor hun hypotheek, waardoor ze aan de andere kant genoodzaakt zijn om een hoge huur in rekening te brengen. Ook buitenlandse expats zorgen voor het opdrijven van de prijs, omdat zij vooral zoeken naar een luxe woning die best wat mag kosten. Volgens Jasper de Groot van Pararius is er vooral een tekort aan betaalbare huurwoningen in het middeldure segment van €700 - €1.000 per maand, net boven de sociale huurgrens.

De markt voor koopwoningen lijkt steeds verder aan te trekken, al zit dat de huurders in Amsterdam voorlopig vooral in de weg. De prijs van een huurwoning in de hoofdstad is terug op het niveau van voor de crisis en was gemiddeld per vierkante meter zelfs nog nooit zo hoog. De prijs per vierkante meter liep met 5,6% op naar een bedrag van €19,31.