Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Een op de drie woningen wordt met verlies verkocht

Een op de drie woningen wordt met verlies verkocht
4 aug 2014

Woningmarkt trekt aan

De woningmarkt trekt inderdaad aan, wanneer we puur kijken naar het aantal verkopen dat er plaatsvinden. Volgens de notarissen is het echter te vroeg om aan te geven dat de woningmarkt uit het slop is, aangezien er nog teveel woningen onder water staan. De notarissen zijn net als bijvoorbeeld de makelaars blij met het groeiende aantal verkopen, maar wijzen er aan de andere kant op dat de restschulden dienen te verdwijnen om tot een degelijk herstel te kunnen komen. Bovendien blijkt uit het onderzoek van notarissen dat 45% van de kopers starter is. Dit betekent dat zij aan de andere kant geen woning te verkopen hebben, wat betekent dat er nog te weinig sprake is van doorstroming op de markt.

Verkoop na scheiding vaak problematisch

In Nederland staan op dit moment zo’n 1,4 miljoen woningen onder water, al blijkt dat in veel van de gevallen pas op het moment dat er een gedwongen verkoop plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld vaak sprake na een scheiding, wanneer een van de beide partners de woning niet alleen kan opbrengen. Er dient een snelle verkoop plaats te vinden, waardoor deze mensen het verdere herstel van de woningmarkt niet af kunnen wachten. De helft van de woningen die als het gevolg van een scheiding wordt verkocht blijkt zwaar onder water te staan, wat betekent dat de opbrengst bij verkoop lager is dan de hoogte van de hypotheek.

Een op de drie verkochte woningen gaat onder de aankoopprijs weg, zo blijkt uit onderzoek van de grootste koepel van notarissen in ons land. Het gaat om zo'n 21.000 van de 63.000 te koop aangeboden woningen in het eerste half jaar. De restschuld zorgt voor een vertekend beeld, aangezien de verkopen juist aan lijken te geven dat het beter gaat met de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.