Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek behouden na oversluiten?

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek behouden na oversluiten?
6 aug 2014

Het is mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek te behouden na het oversluiten hiervan, al zijn daar vaak wel voorwaarden aan verbonden. Indien u niet verhuist maar u slechts een andere hypotheekverstrekker kiest is dit vaak mogelijk, terwijl een verhuizing dit een stuk lastiger kan maken. U krijgt dan te maken met de nieuwe hypotheekregels, die gelden vanaf 1 januari 2011.

Nieuw aanbod van de bank

Zo’n 3 maanden voordat de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt ontvangt u van de bank een aanbod, voor een nieuwe rente. Het is mogelijk om in te gaan op het aanbod en gebruik te maken van een van de nieuwe rentevaste periode. Kies voor een korte periode, of juist een langere termijn van zekerheid. Bevalt het aanbod van de bank u echter niet, of niet genoeg? Het is tevens mogelijk om op zoek te gaan naar een andere bank. U heeft hier drie maanden de tijd voor. Het is vooral van belang om de rente goed te beoordelen, maar daarnaast te kijken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld uw aflossingsvrije hypotheek te behouden.

Verhuisregeling in de hypotheek

In veel van de gevallen hoeft u geen boete te betalen, op het moment dat u verhuist en u besluit over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Enkele budgethypotheken bieden u deze mogelijkheid niet zomaar, waardoor het verstandig is om hier samen met een hypotheekadviseur naar te kijken. Houd er rekening mee dat er vanaf 2011 sprake is van een nieuwe regel voor aflossingsvrije hypotheken. Om het risico voor u en de bank te beperken mag de aflossingsvrije hypotheek vanaf dat moment niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde. Heeft u meer hypotheek nodig? Dan dient u daarvoor gebruik te maken van een hypotheek waarmee u aflost of kapitaal opbouwt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.