Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Schenkingen op woningmarkt zorgen voor vertekend beeld van herstel

Schenkingen op woningmarkt zorgen voor vertekend beeld van herstel
11 aug 2014

Verschillende factoren van invloed

We spreken op dit moment vooral over het aantal verkochte woningen, om aan te geven hoe de woningmarkt zich herstelt. Daarnaast laten de makelaars en de banken weten dat er sprake is van een stabilisatie van de koopprijzen, terwijl er daarnaast een aantal andere factoren van invloed zijn op een daadwerkelijk herstel van de markt. Een crisis op de woningmarkt kunnen we slechts de baas door op een natuurlijke wijze voor de verkoop van meer woningen te zorgen. Volgens Van der Geld is het van belang dat zowel de financiële positie van de verkoper als de koper op orde komt, iets wat nu nog niet het geval is. Tot die tijd dienen we ons bewust te zijn van het feit dat het herstel nog zeer fragiel is.

Herstel op woningmarkt nog zeer fragiel

Het herstel op de woningmarkt stelt nog relatief weinig voor, ook al willen de makelaars ons anders doen geloven. Dat stelt de notaris, bijvoorbeeld door te kijken naar het hoge percentage starters onder de kopers (45%) en de mogelijkheid tot schenken van maximaal €100.000 belastingvrij. Dit draagt er volgens haar aan bij dat er verkopen plaatsvinden die niet duiden op daadwerkelijk herstel, terwijl we deze wel nemen in alle beoordelingen. Het is mogelijk dat er volgend jaar een daling van het aantal verkopen plaatsvindt, op het moment dat de schenkingen uit zullen blijven. Volgens Van der Geld is het daarom van belang om meer maatregelen te nemen op de woningmarkt.

De huidige problemen op de woningmarkt worden op dit moment onvoldoende erkend, waardoor er een verkeerd beeld van het herstel ontstaat. Dat stelt Luciënne van der Geld, van het netwerk Notarissen. Zij is van mening dat onder andere de belastingvrije schenkingen die we kunnen doen zorgen voor een verstoring van het beeld dat we hebben van de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.