Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Rabobank verwacht verdere stijging van de huizenprijzen

Rabobank verwacht verdere stijging van de huizenprijzen
14 aug 2014

Gunstig moment om actief te worden

Volgens econoom Pieter van Dalen van de Rabobank is dit een gunstig moment om actief te worden op de woningmarkt, als hij veel van de huizenkopers mag geloven. In het vorige kwartaalrapport van de bank stond een duidelijk lagere prognose met het oog op de stijging van de huizenprijzen en zou ook het aantal transacties zo’n 5.000 woningen lager uitvallen. Het aantal transacties dat de bank nu voorspelt is het hoogste sinds 2008, het uitbreken van de crisis. De verschillende omgevingsfactoren zorgen ervoor dat het nu aantrekkelijker lijkt te worden om een woning aan te schaffen, of eerst de eigen woning te verkopen en op die manier in beweging te komen.

Dalende rente op hypotheken

Het is volgens de bank vooral de dalende hypotheekrente op dit moment die ervoor zorgt dat veel consumenten graag een woning aankopen, of het vertrouwen terugwinnen om hun eigen woning te verkopen. De Rabobank verwacht dat de stijgende lijn volgend jaar verder door zal zetten. Er zullen dan 140.000 - 160.000 woningen verkocht worden en de prijsstijging van de woningen zal uitkomen tussen de 1 en 3 procent. Daarnaast verwacht de Rabobank dat het beschikbare inkomen per huishouden weer op zal lopen, net als de werkgelegenheid. Aan de andere kant blijft de hypotheekrente waarschijnlijk nog een tijd lang laag, waardoor veel mensen de kans hebben om een eigen woning aan te schaffen.

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar verder op zullen lopen, ten opzichte van het afgelopen jaar. De grootbank en hypotheekverstrekker verwacht een stijging van 0,5 - 1,5 procent op jaarbasis. Daarnaast zal het aantal transacties volgens de bank verder oplopen en worden dat er dit jaar zo'n 135.000 - 145.000. Het economisch bureau van de bank is wat dat betreft positief over de toekomst. Gunstig moment om actief te worden Volgens econoom Pieter van Dalen van de Rabobank is dit een gunstig moment om actief te worden op de woningmarkt, als hij veel van de huizenkopers mag geloven. In het vorige kwartaalrapport van de bank stond een duidelijk lagere prognose met het oog op de stijging van de huizenprijzen en zou ook het aantal transacties zo'n 5.000 woningen lager uitvallen. Het aantal transacties dat de bank nu voorspelt is het hoogste sinds 2008, het uitbreken van de crisis. De verschillende omgevingsfactoren zorgen ervoor dat het nu aantrekkelijker lijkt te worden om een woning aan te schaffen, of eerst de eigen woning te verkopen en op die manier in beweging te komen. Dalende rente op hypotheken Het is volgens de bank vooral de dalende hypotheekrente op dit moment die ervoor zorgt dat veel consumenten graag een woning aankopen, of het vertrouwen terugwinnen om hun eigen woning te verkopen. De Rabobank verwacht dat de stijgende lijn volgend jaar verder door zal zetten. Er zullen dan 140.000 - 160.000 woningen verkocht worden en de prijsstijging van de woningen zal uitkomen tussen de 1 en 3 procent. Daarnaast verwacht de Rabobank dat het beschikbare inkomen per huishouden weer op zal lopen, net als de werkgelegenheid. Aan de andere kant blijft de hypotheekrente waarschijnlijk nog een tijd lang laag, waardoor veel mensen de kans hebben om een eigen woning aan te schaffen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.