Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek aflossen door geld te lenen vaak slecht idee

Hypotheek aflossen door geld te lenen vaak slecht idee
16 aug 2014

Onaantrekkelijke voorwaarden Het is doorgaans geen goed idee om geld te lenen voor de aflossing van een hypotheek. Banken zullen altijd het recht van eerste hypotheek van u verlangen, om u een scherpe rente aan te kunnen bieden voor de aanschaf van een woning. U kunt dit recht slechts één keer vergeven, tijdens het afsluiten van de oorspronkelijke hypotheek. Een aanvullende lening kunt u slechts afsluiten in combinatie met het recht van tweede hypotheek. Dat betekent dat de bank alleen wat geld ontvangt indien er na de aflossing van de eerste hypotheek met de waarde van de woning nog geld overblijft. De banken zullen u vanwege dit hogere risico een hogere rente in rekening brengen, of u zelfs helemaal geen lening willen verstrekken.

Nieuwe lagere rente voor de hypotheek U kunt beter met uw huidige bank onderhandelen over de rente die u betaalt, eventueel om de hypotheek over te sluiten. U betaalt dan een boeterente over 80% van het hypotheekbedrag (u kunt 20% boetevrij aflossen), maar dit bedrag kunt u terugverdienen dankzij de lagere rente. Ga op zoek naar een mogelijkheid om de hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten tegen een laag percentage. Op die manier kunt u de rente drukken, om meer aflossingen mogelijk te maken. U heeft dan geen lening bij een andere bank nodig, waardoor het geheel bovendien goed overzichtelijk blijft.

Heeft u sinds bijvoorbeeld 2004 een hypotheek van €300.000 en betaalt u daar een relatief hoog rentepercentage over? Stel dat u 5,5% per jaar betaalt met een rentevaste periode van 5 jaar. U krijgt dan te maken met een boeterente wanneer u de lening wilt oversluiten, dus is voordelig geld lenen voor de aflossing bij een andere bank wellicht een goed idee?