Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek tijdens pensioen behoorlijk lager

Maximale hypotheek tijdens pensioen behoorlijk lager
18 aug 2014

Box 1 naar box 3 Zolang u werkzaam bent, een inkomen geniet en u nog geen 30 jaar gebruik heeft gemaakt van hypotheekrenteaftrek kunt u daarvan profiteren, mits u aan de eventuele aanvullende voorwaarden voldoet. Dat betekent dat u de hypotheeklasten mag aftrekken in box 1, wat afhankelijk van de belastingschaal waarin u valt een voordeel van 37% - 52% op de hypotheekrente op kan leveren. Als het gevolg hiervan zijn de banken behoorlijk vrijgevig en heeft u de mogelijkheid om tot 4,5x uw inkomen te lenen. Dit is minder dan een aantal jaren geleden, maar het zorgt er bij een inkomen van €60.000 per jaar nog altijd voor dat u in uw eentje een bedrag van zo'n €175.000 kunt lenen. Gaat u met pensioen en heeft u 30 jaar hypotheekrenteaftrek genoten? Dan gaat er behoorlijk wat veranderen.

Lagere maximale hypotheek Vanaf dat moment bedraagt uw inkomen bijvoorbeeld nog €40.000 per jaar. Daarnaast heeft u meer dan 30 jaar gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, waardoor dit recht vervalt. In dat geval kunt u nog maximaal 2,5 - 3x uw inkomen lenen, dat nu een stuk lager ligt. Als het gevolg daarvan kunt u nog maximaal iets meer dan €100.000 lenen. Dit is vooral van belang op het moment dat u een relatief groot deel aflossingsvrije hypotheek gebruikt, die u na een periode van 30 jaar niet zomaar kunt verlengen, op basis van de strengere normen die dan gelden.

U kunt uw maximale hypotheek online berekenen, om na te gaan wat u globaal bij de bank kunt lenen op basis van uw inkomen. Houd er echter rekening mee dat deze berekening uitgaat van een situatie waarin u recht heeft op hypotheekrenteaftrek. U mag hier maximaal 30 jaar gebruik van maken, wat betekent dat veel mensen tijdens hun pensioen geen renteaftrek meer kunnen genieten.