Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken verdienen kapitalen aan hypotheken

Banken verdienen kapitalen aan hypotheken
19 aug 2014

Gebrek aan concurrentie Dit blijkt uit eigen berekeningen van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die goed keek naar de verschillen tussen de kosten en opbrengsten voor de banken. Met name het afgelopen halfjaar was erg goed voor de banken. Zij wisten hun winst op hypotheken in die periode te verdubbelen. Volgens de VEH is het vooral het gebrek aan concurrentie dat er op de Nederlandse markt voor zorgt dat de hypotheekrente nog relatief hoog blijft. Tussen vorig jaar oktober en mei van dit jaar wisten de banken hun winst te verhogen tot 0,8 procentpunt. Een 10-jaars vaste rente leverde gemiddeld zelfs een winstmarge van 1,05 procentpunt op. Dit betekent dat consumenten bij het afsluiten van een hypotheek ter waarde van €200.000, iedere maand €175 aan brutowinst aan de banken betalen, geld dat een grotere mate van concurrentie had kunnen besparen.

Belangenclub voor Nederlandse hypotheekmarkt bezorgd De belangenclub voor de Nederlandse hypotheekmarkt is dan ook bezorgd over het gebrek aan concurrentie waar de laatste jaren sprake van is. Als het gevolg van de nationalisatie van ABN AMRO en de hulp aan ING mochten zij niet langer op prijs concurreren, waardoor de Rabobank vrij spel kreeg. Het wordt volgens de VEH tijd dat er nieuwe spelers op de markt bijkomen, die de boel wakker kunnen schudden, om voor een nog lagere hypotheekrente te zorgen.

Woningbezitters en kopers zijn op dit moment over het algemeen zeer te spreken over de historisch lage hypotheekrente, al lijkt er meer in het vat te zitten. Het zijn immers de banken die op dit moment het meest profiteren van de historisch lage rente. Zij zagen de rente die zij betalen verder dalen dan de rente die zij ontvangen, waardoor de winstmarge de laatste tijd alleen maar groter is geworden.