Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenmarkt minder hersteld dan het lijkt

Huizenmarkt minder hersteld dan het lijkt
21 aug 2014

Woningen met verlies verkocht

Zij deden onderzoek naar de situatie op de woningmarkt, door goed te kijken naar de verkoop van woningen. Uit een steekproef onder 30 van de aangesloten notariskantoren bleek dat een derde van de woningen nog altijd met verlies verkocht wordt. In veel gevallen staat de woning "onder water", als het gevolg van de hoge aflossingsvrije hypotheek die erop rust. Zo'n 75% van deze verkopen leidde tot het aanspreken van eigen spaargeld, om het tekort op te kunnen vangen en de bank volledig af te betalen. Een ander deel wist het verschil te financieren door de ouders bij te laten springen. Het resterende deel dient geld te lenen bij de bank, om de restschuld te kunnen voldoen.

Vooral starters kopen een woning

Daarnaast heeft het netwerk voor notarissen z'n twijfels bij de activiteit die er plaatsvindt op de woningmarkt, aangezien dit niet bijdraagt aan het herstel zoals we dat zouden willen zien. Van de kopers op de woningmarkt is op dit moment ruim 45% starter. Zij kopen een woning, maar hebben aan de andere kant geen woning aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat de rest van de markt als het ware stil blijft staan. Pas op het moment dat huidige huizenbezitters hun eigen woning verkopen en daar een nieuwe woning voor terugkopen lijkt er sprake van een degelijk herstel op de woningmarkt, waarop we verder kunnen bouwen.

Zowel de makelaars als de banken spreken geregeld van een duidelijk herstel op de woningmarkt, al laten zij aan het eind van de berichten doorgaans weten dat het gaat om de eerste prille stapjes. Het herstel op de woningmarkt lijkt inderdaad niet zo stevig als zij ons willen doen laten geloven, wanneer we goed kijken naar de gegevens van Netwerk Notarissen, een landelijk netwerk van 150 notarissen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.