Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat gebeurt er na het aflopen van de looptijd van de hypotheek?

Wat gebeurt er na het aflopen van de looptijd van de hypotheek?
23 aug 2014

Looptijd van 30 jaar Voor 1 januari 2013 was dat echter anders. Voor 1 augustus 2011 was het zelfs mogelijk een 100% aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, met een looptijd van maximaal 30 jaar. Dat betekent dat er na 30 jaar sprake is van een volledige hypotheekschuld. Het is mogelijk om deze af te lossen met de opbrengst van het huis, maar u zal de woning dan moeten verkopen. Wat gebeurt er op het moment dat de hypotheek afloopt en u de aflossing niet zomaar kunt doen? In de voorwaarden van de bank staat dat ze het volledige hypotheekbedrag aan het eind van de looptijd op zullen eisen. In de praktijk blijkt echter dat zij telefonisch toezeggen de hypotheek door te laten lopen.

Hypotheek is direct opeisbaar De vraag is echter hoe de toekomst zich zal ontwikkelen, wanneer bepaalde huizenkopers als het gevolg van het verlopen van het recht op hypotheekrenteaftrek wellicht niet meer de mogelijkheid hebben het oorspronkelijke hypotheekbedrag op te brengen. Zijn de banken dan ook zo coulant? In de voorwaarden staat dat het hypotheekbedrag altijd direct opeisbaar is, wat betekent dat de bank ook aan het eind van de looptijd kan eisen het volledige bedrag op te hoesten. Dit zou betekenen dat de hypotheek niet langer doorloopt en u de woning dient te verkopen indien u geen nieuwe financiering kunt afsluiten op basis van uw inkomen op dat moment.

Een hypotheek sluiten we doorgaans af voor de aankoop van de woning, een grote uitgave waarvoor we geld dienen te lenen. We sluiten de hypotheek over het algemeen af voor een periode van 30 jaar. Tegenwoordig is het om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek verplicht om het gehele bedrag volledig af te lossen in die periode.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.