Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderwets ogende woning vaak duurder dan moderne variant

Ouderwets ogende woning vaak duurder dan moderne variant
25 aug 2014

Gemiddeld 14 procent duurder

Tijdens het onderzoek keken de kenners op het gebied van vastgoed onder andere naar de vorm van het huis, net als de details van de ramen, de dakkapellen, de erkers en de dakranden. Des te meer een woning op een jaren ’30 woning leek, des te hoger de waarde van de nieuwbouwwoning. Het prijsverschil is behoorlijk groot en kan zelfs oplopen tot 14%. Wat dat betreft is het waardetechnisch interessant om een nieuwbouwhuis te kopen met een traditioneel uiterlijk, aangezien dat uiteindelijk voor een hogere verkoopwaarde zal zorgen. Een huis met slechts enkele traditionele details of vormen van afwerking is gemakkelijk 5% duurder, waardoor ook dit al de moeite van het overwegen waard is.

Groot aantal niet-traditionele huizen gebouwd

Volgens de onderzoekers heeft het verschil in prijs vooral te maken met het feit dat de ontwikkelaars de afgelopen tientallen jaren vooral niet-traditionele woningen hebben ontwikkeld. Slechts 1% van de ontwikkelde woningen kent een neotraditionele stijl, zo’n 9% verwijst naar een traditionele bouwstijl en 90% van de woning is totaal niet traditioneel. Wat dat betreft leveren de projecten van de kleinere ontwikkelaars volgens de onderzoekers meer op. Zij kiezen relatief vaak voor een meer traditionele bouwstijl, waardoor de woning meer waard is en het gemakkelijker blijkt om deze op termijn voor een goed bedrag in de markt te zetten.

De waarde van een woning is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals het bewoonbare oppervlakte en de locatie. Ook de bouwstijl is hierbij van belang, zo blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Amsterdam School of Real Estate. Zij komen tot de conclusie dat een nieuwbouwwoning met een retro-uiterlijk de meeste waarde biedt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.