Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

RTL Z Huizenindex laat een verder herstel zien

RTL Z Huizenindex laat een verder herstel zien
30 aug 2014

Einde aan dalende huizenprijzen

Er was sprake van een stijging ten opzichte van de vorige kwartalen, net als ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het afgelopen halfjaar was zelfs het beste sinds het uitbreken van de crisis in 2008, wat aan lijkt te geven dat we nu inderdaad de weg omhoog in hebben kunnen slaan. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de periode van stabiele dalende huizenprijzen, waar we de afgelopen jaren mee te maken hadden. In plaats daarvan beginnen de huizenprijzen weer op te lopen, al gaat dat nog niet overal even overtuigend. Het aantal verkochte nieuwe woningen blijft helaas nog wat achter, voorlopig kiezen huizenkopers vooral voor de bestaande woningen die er te koop staan. Toch stabiliseert het aantal verkochte nieuwbouwhuizen de laatste tijd, waardoor ook daar de weg voor een verder herstel vrij lijkt te zijn.

Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningen

Dit blijkt uit de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningen, over het tweede kwartaal van 2014. Deze rapportage wordt gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, een onderdeel van de Technische Universiteit Delft. Zij doen dit samen met RTL Z. Eerder dit jaar daalde de index nog van 46 naar 44, waardoor dit verlies nu weer is goedgemaakt. De verwachting is dat de index de komende periode een verdere stijging zal laten zien, wat zal duiden op een verder herstel van de woningmarkt.

De RLZ Huizenindex liep in het tweede kwartaal van 2014 op van 44 naar 46, wat betekent dat de huizenmarkt zich verder herstel. In het eerste kwartaal van 2014 was er nog sprake van een lichte daling, iets dat vooral te maken leek te hebben met een seizoenseffect. Het aantal hypotheekaanvragen steeg de volgende 3 maanden sterk, net als het aantal woningen dat daadwerkelijk verkocht werd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.