Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen zomer behoorlijk hoog

Aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen zomer behoorlijk hoog
8 sep 2014

Daling door seizoensinvloed

Ondanks de stijging ten opzichte van het voorgaande jaar liet augustus een daling van 11% zien, ten opzichte van een maand eerder. Volgens HDN heeft dit echter vooral te maken met een seizoensinvloed en is dit daarom niet iets om ons zorgen over te maken. Ook in juli deed zich ten opzichte van een maand eerder een daling voor, maar was de ontwikkeling ten opzichte van een jaar eerder positief. Wat dat betreft lijkt er sprake van een ‘vakantie-effect’, een periode waarin minder mensen een hypotheekaanvraag doen. Tot nu toe doet de zomer van 2014 het een stuk beter dan die van de voorgaande jaren en lijkt ook de rest van het jaar er beter uit te zien.

Meer hypotheekaanvragen dan in 2012 en 2013

Het aantal hypotheekaanvragen tijdens de eerste 8 maanden van 2014 komt uit op 127.600. Dat betekent een stijging van 45% ten opzichte van 2013 en een stijging van 48% ten opzichte van 2012. Het aantal hypotheekaanvragen ligt nog altijd lager dan in de periode voor de crisis, maar dat neemt niet weg dat er duidelijk sprake lijkt van een ontwikkeling in de juiste richting. Indien de ontwikkeling nog even aan blijft houden is de kans groot dat minister Blok inderdaad gelijk krijgt en de bodem van de woningmarkt bereikt is, om nu de weg naar boven weer in te kunnen slaan.

Het aantal hypotheekaanvragen in augustus lag een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, waardoor de positieve ontwikkeling van de woningmarkt zich verder door lijkt te zetten. Het aantal aanvragen kwam uit op 15.500, zo’n 40% hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat verantwoordelijk is voor het elektronisch verkeer tussen adviseurs en hypotheekverstrekkers.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.