Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Waarom is het jaarlijks kostenpercentage hoger dan de rente?

Waarom is het jaarlijks kostenpercentage hoger dan de rente?
9 sep 2014

Effectieve kosten per jaar

Banken zijn verplicht om in hun advertenties en andere uitingen niet alleen aan te geven hoeveel rente u op jaarbasis betaalt, maar ook wat dit u daadwerkelijk zal kosten. Betaalt u bijvoorbeeld 3,6% rente? Dan zal dat in de praktijk iets hoger uitvallen door de betaling per maand, waardoor een afronding op 1 decimaal leidt tot een aanbieding van 3,7%. Bij lagere rentes valt dit verschil soms weg, omdat de verhoging dan binnen het decimaal valt. Het kan op die manier voorkomen dat een rente van 2,9% ook leidt tot een JKP van 2,9%. Er is echter nog altijd sprake van dezelfde relatieve verhoging, aangezien deze altijd geldt op het moment dat u de rente per maand betaalt.

Hypotheekrente per maand

U betaalt maandelijks hypotheekrente, waardoor er een rente-op-rente effect ontstaat. Dit werkt precies andersom dan op een spaarrekening. U krijgt daar bijvoorbeeld 2% rente per jaar over. In de praktijk levert dit jaarlijks een hogere rente op, aangezien u ook weer rente ontvangt over de rente die u eerder ontving. Met een hypotheek werkt dit precies andersom, waardoor u net wat meer kosten betaalt dan het rentetarief dat de bank u in rekening brengt. Alle banken doen dit, al valt het vanwege afrondingen de ene keer meer op dan de andere keer. Het is gelukkig niets om u zorgen over te maken op het moment dat u de hypotheekrente vergelijkt.

Vergelijkt u regelmatig de hypotheekrente van dit moment, of heeft u wellicht een offerte ontvangen met daarin zowel de hypotheekrente als een Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)? Dan is de kans groot dat u heeft gezien dat dit JKP hoger is dan de rente die u betaalt. Er is geen sprake van een opslag, dit heeft te maken met de maandelijkse betalingen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.