Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Notarissen teruggefloten om plan voor repeterende schenking

Notarissen teruggefloten om plan voor repeterende schenking
13 sep 2014

Repeterende schenking voor kinderen

Een repeterende schenking verspreid over bijvoorbeeld 10 jaar kan een bank extra zekerheid geven over de betaling van hypotheeklasten. Het is jaarlijks toegestaan om zo’n €5.000 aan kinderen te schenken, belastingvrij. Door dit zwart op wit te zetten voor de komende 10 jaar, zou een huizenkoper maandelijks zo’n €400 extra lasten kunnen dragen. Dit maakt het veel beter mogelijk om een eigen huis te financieren. Het zwart op wit vastleggen bij een notaris gebeurt om te voorkomen dat een ruzie of andere conflictsituatie roet in het eten gooit. Alleen op die manier heeft de bank voldoende zekerheid, om het ‘inkomen’ bij het inkomen uit werk op te tellen.

Belastingdienst gooit roet in het eten

Een van de inspecties van de Belastingdienst keurde het plan de afgelopen zomer al goed, maar landelijk heeft men deze inspectie nu teruggefloten. De Belastingdienst heeft besloten dat dit niet is toegestaan, vanwege de vastlegging op papier. In dat geval is er volgens de fiscus namelijk geen sprake van 10x een schenking van €5.000, maar gaat het om een enkele schenking van €50.000, die wordt uitgesmeerd over verschillende betalingen. Dit betekent dat het niet mogelijk is om het bedrag belastingvrij te schenken. De ontvanger dient hier dan erfbelasting over te betalen, waardoor het fiscaal niet langer aantrekkelijk is om op deze manier deels voor de financiering van een woning te zorgen.

Het is tot 31 december mogelijk om tot maximaal €100.000 belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis. Notarissen hebben een plan ontwikkeld voor een repeterende schenking, om ook na die tijd voor wat extra smeermiddel voor de woningmarkt te kunnen zorgen. De Belastingdienst floot hen echter terug, waardoor het plan niet door lijkt te kunnen gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.