Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenmarkten in Amsterdam en Utrecht lopen risico op oververhitting

Huizenmarkten in Amsterdam en Utrecht lopen risico op oververhitting
15 sep 2014

Gezinsuitbreiding bij 30‘ers en 40‘ers

Het zijn volgens RTL vooral de 30‘ers en 40‘ers die op zoek zijn naar een grotere woning, het liefst met een extra kamer en een tuin. Ze wensen die woning graag in Amsterdam of Utrecht, de stad waar ze nu veelal al wonen. Er zijn echter meer kopers zoals zij, terwijl er aan de andere kant een beperkt aantal woningen beschikbaar is. Met name gezinnen die hun tweede kind verwachten hebben veel moeite om een geschikte woning te vinden. De woningmarkten in Amsterdam en Utrecht laten op dit gebied al tekenen van oververhitting zien, iets dat ook blijkt uit een analyse van de makelaars ter plaatse.

Verkopen boven de vraagprijs

Zij zien de symptomen van een overspannen markt ontstaan, zoals dat ook voor de huizencrisis het geval was. Er zijn bezichtigingen waar tientallen mensen op af komen en er vinden blinde biedingen plaats. Bovendien worden huizen regelmatig ver boven de vraagprijs verkocht, omdat huizenkopers met spoed op zoek zijn naar een geschikte woning. De makelaars spreken al voorzichtig weer van de gekte zoals die voor 2008 aanwezig was, mede omdat het zo druk is tijdens de bezichtigingen die er plaatsvinden. Zelfs de huizen met een vraagprijs boven de 1 miljoen euro worden volgens de makelaars weer gemakkelijk verkocht, mits ze in de stad staan en daardoor de ideale locatie hebben voor veel huizenzoekers.

De huizenmarkt begint de laatste tijd weer aan te trekken, maar in Amsterdam en Utrecht is er al direct sprake van een risico op oververhitting. Een rondgang door RTL Nieuws laat zien dat er in Amsterdam, Utrecht en ook in Haarlem meer kopers dan verkopers zijn. Dit drijft de prijzen op en leidt tot bijvoorbeeld blinde biedingen op woningen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.