Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Steeds meer mensen lossen extra af op hun hypotheek

Steeds meer mensen lossen extra af op hun hypotheek
22 sep 2014

Redenen om af te lossen

Woningbezitters noemen verschillende redenen om extra af te lossen. Ongeveer de helft noemt de lage spaarrente van dit moment, die het aantrekkelijk maakt om het geld ergens anders in te steken. Dankzij de hogere hypotheekrente valt er op die manier netto een aantrekkelijk voordeel te behalen. Ongeveer 4 op de 10 huiseigenaren lossen extra af omdat ze zo min mogelijk schulden wensen te dragen, waarvan de hypotheek doorgaans een groot deel inneemt. Een kwart van de ondervraagden is zelfs uit op een situatie waarin men helemaal geen schuld meer over heeft. Nog een kwart van de ondervraagden los af omdat ze maandelijks wat geld overhouden, dat ze op deze manier als het ware in de toekomst kunnen investeren.

Vertrouwen in de woningmarkt toegenomen

Een andere positieve ontwikkeling is het groeiende vertrouwen in de woningmarkt. Steeds meer starters en koopwoningbezitters hebben vertrouwen in de woningmarkt, wat aan lijkt te geven dat de bodem definitief achter ons ligt. De woonindex van de ING steeg naar 118, ruim boven het neutrale niveau van 100. Dit betekent dat er meer mensen positief zijn over de woningmarkt, dan dat er aan de andere kant negatief denken over de ontwikkelingen die we kunnen verwachten. Dit kwartaal heeft bijvoorbeeld 75% van de ondervraagden het idee dat de prijzen zullen stijgen, terwijl dat het vorige kwartaal nog maar 68% was. We bereiken daarmee de hoogste stand sinds 2008, toen de crisis startte.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om extra af te lossen op hun hypotheek en de schuld op die manier te verlagen. Ging het voorheen nog om een op de vijf woningbezitters, nu lost een kwart extra af. Bovendien heeft een op de drie huiseigenaren wel eens een tussentijdse aflossing gedaan, bijvoorbeeld om de maandlasten te drukken of de hypotheekschuld niet boven de woningwaarde te laten uitkomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.