Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt blijft voorlopig om aandacht vragen

Woningmarkt blijft voorlopig om aandacht vragen
23 sep 2014

Lessen trekken uit het verleden

Het is volgens Rob Mulder van belang om lessen te trekken uit het verleden, iets dat hij opmaakt uit de gesprekken die hij voerde met veertien verschillende kopstukken uit de woningmarkt. Hij sprak onder andere met Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, en Karel Schiffer, voormalig directeur van NHG. Mulder ontdekte dat er opvallend veel raakvlakken bestaan, tussen de diverse partijen die soms tegenstrijdige belangen hebben met het oog op de woningmarkt. Opvallend is daarnaast dat de politiek de situatie juist lijkt te hebben verergerd de afgelopen jaren, door op verkeerde momenten maatregelen aan te kondigen. Het is niet slim om het dak te repareren wanneer het stortregent, wat aangeeft dat de maatregelen eerder of later plaats hadden moeten vinden.

Woonsector en de politiek in Stichting van het Wonen

De VEH pleit nu voor een Stichting van het Wonen, waarin de politiek en de woonsector op een meer structurele wijze bij elkaar zouden moeten komen. Zij kunnen elkaar op die manier versterken, om er de komende jaren en daarna voor te kunnen zorgen dat de woningmarkt sterk en stabiel blijft. Volgens Rob Mulder geven zijn interviews aan dat de tijd hier rijp voor is en dat dit van belangrijke toegevoegde waarde kan zijn. Het is volgens hem bovendien van belang om te voorkomen dat er een babbelclub ontstaat, het moet een serieus orgaan met voldoende slagkracht worden.

De woningmarkt trekt de laatste tijd weer aan, maar dat is volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) nog geen reden om achterover te leunen. In plaats daarvan is het juist nu van belang om aandacht voor de woningmarkt te blijven houden, met name om de problemen van de afgelopen jaren de volgende keer voor te kunnen zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.