Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Pensioenfondsen stappen in de woningmarkt

Pensioenfondsen stappen in de woningmarkt
25 sep 2014

Miljarden van de pensioenfondsen

De miljarden zijn afkomstig uit enkele verschillende pensioenfondsen. Het gaat om het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), het pensioenfonds voor grafische bedrijven PGB en het pensioenfonds Hoogovens (SPH). Ze bundelen de krachten in Munt Hypotheken en denken op die manier de concurrentie met de banken aan te kunnen. Een combinatie van scherpe tarieven en langlopende rentes moet ervoor zorgen dat de ruim 2 miljard zo snel mogelijk bij huizenkopers terecht zal komen, die daarmee zorgen voor een interessante investering voor de fondsen.

Mooi rendement tegen een beperkt risico

Het is de eerste keer dat de pensioenfondsen in Nederland ervoor kiezen om zich zo duidelijk te manifesteren op de woningmarkt, aldus Jeroen Looman, de kersverse directeur van Munt Hypotheken. Vreemd is dat overigens niet, hij geeft aan dat de pensioenfondsen vooral interesse hebben dankzij de mooie rendementen en het beperkte risico dat hier aan de andere kant tegenover staat. Banken zijn gebonden aan behoorlijk strenge regels wanneer het gaat om hypotheekverstrekking, waardoor er voor de pensioenfondsen een mooie kans is ontstaan om daar in te springen. Het is de verwachting dat er op deze manier wat meer concurrentie op de markt kan gaan ontstaan, wat uiteindelijk de tarieven voor hypotheken wellicht nog iets zal drukken. Opvallend is dat de pensioenfondsen op dit moment in de markt stappen, nu de hypotheekrente historisch laag staat, wat betekent dat ook het rendement op de investering tegen zou kunnen vallen.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de pensioenfondsen stappen nu inderdaad in de woningmarkt. Zij zetten ruim 2 miljard van hun kapitaal in, om hypotheken te kunnen vestrekken en de woningmarkt verder uit het slop te helpen. De pensioenfondsen gaan de hypotheken aanbieden via Munt Hypotheken, bereikbaar via onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.