Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ZZP'ers hebben bij grootbank grootste kans op hypotheek

ZZP'ers hebben bij grootbank grootste kans op hypotheek
30 sep 2014

Meer kennis beschikbaar voor beoordeling ZZP’er

Onder andere ING geeft bijvoorbeeld aan dat de ZZP’ers bij hen goed zijn voor ongeveer 10% van alle hypotheeknemers. Op de eigen website geeft men er zelfs aan dat ondernemers er een streepje voor hebben, al lijkt dat niet meer dan een marketingspreuk om nieuwe klanten aan te trekken. Toch blijkt dat de grootbanken doorgaans de meeste kennis in huis hebben, om de situaties van ondernemers en ZZP’ers in te schatten, wanneer zij een hypotheekaanvraag doen. Op basis van die kennis zijn de grootbanken bijvoorbeeld sneller geneigd om een uitzondering te maken op de standaardregel, die ondernemers verplicht minimaal 3 jaar jaarcijfers in te leveren. Onder andere ZZP’ers maken daardoor bij de grootbanken een zo groot mogelijke kans op een hypotheek.

Verschillen tussen de grootbanken

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er bijvoorbeeld verschillen bestaan tussen de ING en de andere grootbanken. ING gaat uit van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar, maar trekt daar uit voorzorg standaard 10% vanaf. Andere grootbanken gaan alleen akkoord met een hypotheek op het moment dat de ZZP’er of ondernemer ook eigen geld inbrengt, waardoor het risico afneemt. ZZP’ers hebben het wat dat betreft nog altijd wat lastiger wanneer ze een hypotheek aanvragen, maar kunnen bij de grootbanken rekenen op een hogere slagingskans dan bij andere hypotheekverstrekkers.

Hypotheekbanken beoordelen standaard het bruto-inkomen van een aanvrager, om te bepalen hoe hoog de hypotheek maximaal kan zijn. ZZP'ers ontvangen echter geen bruto-inkomen, zij zijn immers niet in loondienst. Het blijkt dat de grootbanken doorgaans de beste kans bieden voor ZZP'ers om toch een hypotheek af te kunnen sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.