Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheken onder water krijgen mogelijk wat lucht

Hypotheken onder water krijgen mogelijk wat lucht
2 okt 2014

Ongeveer 1 miljoen hypotheken onder water Een hypotheek staat onder water op het moment dat de hypotheekschuld op de woning, groter is dan de waarde hiervan. Een verkoop van de woning levert dan niet genoeg op om de hypotheekschuld af te lossen, waardoor er een restschuld over zal blijven. In Nederland staan op dit moment nog ongeveer 1 miljoen hypotheken onder water, waardoor er sprake is van een aanzienlijk probleem. Een huis dat onder water staat levert pas een probleem op zodra er een (gedwongen) verkoop plaatsvindt. Tot die tijd hoeft dit niet tot problemen te leiden. Toch stelde de ChristenUnie hier vragen over in de Tweede Kamer en gaf Dijsselbloem aan dat hij hierover graag in gesprek gaat met de banken.

Dijsselbloem wil spreken met de banken Dijsselbloem heeft aangegeven te willen spreken met de banken, om de probleemgevallen die op dit moment ontstaan aan de orde te brengen. Hij heeft aan de andere kant aangegeven niet te willen pleiten voor de mogelijkheid tot herfinancieren voor alle huishoudens waarvan de hypotheek onder water staat. Volgens hem zou dat een probleem opleveren voor de financiële sector. Daarnaast gaf hij aan geen beloftes te kunnen doen, om de hypotheek bestaat tussen de bank en de hypotheeknemer, dat is niet iets waar de overheid tussenzit. Hij zal desalniettemin proberen de banken te bewegen om actief naar een oplossing te zorgen. Dit moet consumenten helpen om hun schuld draaglijker te maken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen opgesloten raken in een restschuldsituatie.

In Nederland staat nog altijd een groot aantal hypotheken ‘onder water', maar er komt mogelijk lucht voor de huishoudens die het betreft. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft aangegeven met de banken te willen praten, over de mogelijkheid om de hypotheekschuld boetevrij te laten herfinancieren. Het doel hiervan is een lagere rente.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.