Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrente duikt nog verder naar beneden

Hypotheekrente duikt nog verder naar beneden
4 okt 2014

Laagterecord sinds 2007

De Vereniging Eigen Huis (VEH) houdt de hypotheekrente doorlopend in de gaten, om een trend aan te kunnen duiden. De vereniging berekent de gemiddelde hypotheekrente al jaren en wijst erop dat er sprake is van een laagterecord sinds 2007. In juni van 2008, vlak voordat de huizencrisis losbarstte, stond de rente nog op 5,7%. Dat betekent dat er inmiddels gemiddeld meer dan 2% van de rente af is gegaan. Het is daardoor nu een stuk voordeliger om een eigen huis aan te kopen. Huizenbezitters kunnen dankzij de lage rente overwegen om de rentevaste periode open te brengen en een nieuwe rentevaste periode af te spreken met de bank. Zij betalen hiervoor een boete, maar in veel van de gevallen is het goed mogelijk om deze boete dankzij de lagere hypotheekrente vlot terug te verdienen.

Stunttarieven bij hypotheekverstrekkers

Volgens de VEH zorgt de lage hypotheekrente op dit moment voor een groter vertrouwen in de woningmarkt, waardoor het kan bijdragen aan het herstel hiervan. Hypotheekverstrekkers buitelen de laatste maanden steeds vaker over elkaar heen om de meest scherpe tarieven aan te kunnen bieden. Ze kunnen dit doen dankzij de verlaging van de rente door de ECB, die een haast miniem tarief heeft overgelaten. Hierdoor blijven de banken voldoende marge houden op de lage hypotheekrentes. De kans bestaat dat de rente de komende tijd nog verder door zal dalen, al lijkt de bodem aan de andere kant ook in zicht te gaan komen.

De hypotheekrente is de afgelopen maand opnieuw gedaald, wat betekent dat het steeds voordeliger wordt om een hypothecaire lening af te sluiten. Wie de hypotheekrente nu voor 10 jaar vastzet en kan profiteren van de Nationale Hypotheekgarantie, betaalt daarvoor bij de drie bekende grootbanken in Nederland gemiddeld nog maar 3,62% rente.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.