Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximaal af te sluiten hypotheek daalt verder door

Maximaal af te sluiten hypotheek daalt verder door
6 okt 2014

Steeds lagere maximale hypotheek

Dat lijkt wellicht een klein verschil, maar bij een huis van €200.000 kan dat zomaar een paar duizend euro schelen. De overheid bouwt de maximale hypotheek af van 105% in 2013, naar uiteindelijk 100% in 2018. Dat betekent voor een huis van €200.000 dat huizenkopers in 2013 nog €210.000 konden lenen, terwijl daar in 2018 nog €200.000 van over is. Het verschil (€10.000), dienen huizenkopers zelf bij te leggen. De aankoop van een bestaande woning brengt ‘kosten koper’ met zich mee, nog los van de inrichting en andere bijkomende kosten. Huizenkopers zullen deze kosten zelf op moeten brengen, aangezien het in de toekomst niet langer mogelijk is om deze mee te financieren. Op die manier wil de overheid te hoge leningen voorkomen, om voor een meer stabiele woningmarkt te zorgen.

Toekomst en maximale lening

Voorlopig zal de maximale hypotheek voor huizenkopers ieder jaar met 1 procentpunt afnemen, tot 100% in 2018. Het is echter de vraag of het daarbij zal blijven, of dat de overheid vervolgens werkt aan een plan om maximaal 80% van de waarde van de woning te laten financieren. Dit is momenteel al het geval in Duitsland, waardoor daar eigenlijk geen woningen ‘onder water’ staan. Dit zou echter een flinke afname betekenen van de vraag naar woningen, waardoor het tot op dit moment broze herstel van de woningmarkt in gevaar zou kunnen komen. Op dit moment lijkt het kabinet dan ook geen voorstander van een dergelijke maatregel.

Jaarlijks stelt de overheid vast wat de maximale hypotheek voor consumenten mag zijn, aangeboden door de hypotheekverstrekkers. Men rekent hierbij met een percentage van de waarde van de woning. In 2014 gaat het nog om 104% van de waarde van de woning, in 2015 mogen huizenkopers nog maar 103% van de waarde financieren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.