Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Grote vraag naar startersleningen trekt pot snel leeg

Grote vraag naar startersleningen trekt pot snel leeg
7 okt 2014

€50 miljoen van het Rijk en gemeenten

Vorig jaar zorgden het Rijk en de gemeenten samen voor een pot van €50 miljoen, om starters op een voordelige wijze aan een eerste woning te helpen. Zij maakten de extra leningen mogelijk, om de woningmarkt op gang te helpen, iets wat nu z’n vruchten af lijkt te werpen. Starters hebben dankzij de starterslening de mogelijkheid om een wat duurdere woning te kopen, dan waar zij via de bank zelf voor in aanmerking komen. Ze betalen de eerste jaren geen rente en aflossing over de starterslening, waardoor ze de hogere maandlasten pas hoeven te voldoen op het moment dat hun inkomen is toegenomen. De starters hebben daardoor net wat meer mogelijkheden dan wanneer ze gebruik zouden maken van een reguliere hypotheek.

Meer leningen verstrekt dan in 2013

Het aantal aangevraagde en verstrekte startersleningen is op dit moment echter zo groot, dat de bodem van de pot met geld in zicht begint te komen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) stelt dat in de eerste 9 maanden van dit jaar ruim 5.000 huishoudens gebruik hebben gemaakt van de regeling. Dat zijn er al meer dan de 4.000 uit heel 2013, terwijl we nog drie maanden te gaan hebben. De kans is groot dat de pot voor het eind van het jaar leeg zal raken, waardoor het voor starters van belang is om snel te handelen indien zij een starterslening wensen te gebruiken.

Huizenkopers die gebruik willen maken van een starterslening dienen er snel bij te zijn. Het aantal aanvragen is de laatste tijd zo groot, dat de pot snel leeg lijkt te raken. De woningmarkt trekt aan, waardoor het Rijk al bijna door het budget heen is. Er is waarschijnlijk nog slechts een paar maanden budget over.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.